MOBIEL
DESKTOP
Home / Blog / Gratis VPN van Opera: te mooi om waar te zijn?

Gratis VPN van Opera: te mooi om waar te zijn?

Opera, bekend van de browsers voor desktops en smartphones, heeft recent een gratis en onbeperkte VPN-dienst op de markt gebracht voor het besturingssysteem iOS. Dit klinkt nogal ongeloofwaardig: je kunt je afvragen hoe veilig zo’n gratis VPN-dienst dan wel kan zijn.

VPN: beveiligd virtueel particulier netwerk

De bedoeling van een VPN-verbinding is om data volledig beveiligd via bestaande internetverbindingen te versturen. De gebruiker blijft hierbij anoniem. Een VPN-connectie maakt daartoe gebruik van speciale protocols, die de gegevens versleutelen. VPN-diensten passen tevens meerdere IP-adressen toe, zodat de identiteit van de gebruiker niet te achterhalen is. Ideaal dus voor wie anoniem op een veilige manier wil surfen op het internet.

Goed voor de verkoop

Opera heeft in maart 2015 de Amerikaanse VPN-dienst SurfEasy overgenomen. SurfEasy biedt een betalende VPN-dienst aan voor desktops en smartphones, die hoog aangeschreven staat. De gratis VPN-service die Opera nu introduceert, is gebaseerd op de SurfEasy-technologie, maar is speciaal ontwikkeld voor Opera. Het feit dat er een betalende variant bestaat van deze SurfEasy VPN-service, die meer opties heeft, maakt het mogelijk voor Opera om een gratis VPN aan te bieden. Het is bovendien goed voor de verkoop om de nadruk te leggen op beveiliging en privacy. Opera kan ongetwijfeld een hoop nieuwe klanten binnenhalen met deze nieuwe gratis service.

In hoeverre echt veilig?

Men kan zich vragen stellen bij de gratis en onbeperkte VPN-service van Opera. Er zijn immers dure servers nodig die de grote hoeveelheden data aankunnen die vele gebruikers tegelijk via een VPN-verbinding versturen. Die servers moeten op de één of andere manier terugverdiend worden. Meestal gebeurt dit door betalende abonnementen aan te bieden. Sommige aanbieders van VPN gebruiken ook inkomsten via advertenties in hun VPN-toepassing. Of dus volledige veiligheid en anonimiteit met een gratis VPN kan gewaarborgd worden, is nog maar de vraag. In elk geval wordt aangeraden om geen persoonlijke informatie (wachtwoorden, pincodes,…) te versturen via een gratis VPN-dienst. Het valt ook af te wachten hoe lang Opera deze gratis dienst kan blijven volhouden.

Betere alternatieven

Wie absolute garanties verlangt wat betreft beveiliging van data en onbeperkt anoniem surfen op het internet, kiest het best voor een betrouwbare betalende VPN-aanbieder. Tegenwoordig kan je al voor minder dan drie euro per maand GOOSE VPN gebruiken, waarmee je per minuut 50 GB beschermde data kunt verzenden. Je hebt ook de beschikking over meerdere IP-adressen, zodat men niet gemakkelijk kan nagaan wat je identiteit is of op welke plaats je je bevindt. Anonimiteit op het internet wordt dus gewaarborgd.

GOOSE 30 dagen gratis uitproberen

Als je toch een tijdje een gratis VPN-service wilt proberen, kan dat perfect met GOOSE. GOOSE VPN geeft je de mogelijkheid om een maand lang volledig gratis gebruik te maken van alle mogelijkheden van GOOSE VPN. Dat kan op alle apparaten en besturingssystemen: Windows, Mac, iOS en Android. Klik hier om GOOSE 30 dagen gratis uit te proberen.

Neem controle terug over jouw online leven

Voor Nederlanders, door Nederlanders
1 abonnement voor al je devices
Servers in 25+ landen
Super simpele apps
Nederlandse support
Cyber Alarm
7 dagen gratis proberen